EDİRNE İPSALA İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İpsala´nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 96. Yıl Dönümü Kutlu Olsun

  İpsala ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 96´ncı yıl dönümü coşkuyla kutlandı.  
İpsala´nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 96. Yıl Dönümü Kutlu Olsun

20 Kasım 2018 Salı günü program, saat 10.30’da, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Siyasi Partiler ve Özel Kuruluşların yetkililerinin katılımı ile Belediye Başkanlığı Çelengi´nin Cumhuriyet Meydanı´nda Atatürk Anıtı’na konulmasıyla başladı.

Atatürk Ortaokulu´nun hazırlamış olduğu kutlama programında;

 İpsala Avcılar Derneği’nce hazırlanan gösteride özel kıyafetli Milis Kuvvetlerinin şehre girişi canlandırıldı. Milis Komutanı Kurtuluş ve Hürriyet Kızının önünde bulunan Sevr Haritasını yırttı ve Hürriyet Kızının göğsünde bulunan Türk Bayrağını İlçe Kaymakamı Sn. Enis ASLANTATAR´a takdim etti.

Ardından İlçe Kaymakamı tarafından Avcılar Derneği Başkanı ve Hürriyet Kızına Plaket verildi...

Şehit Polis İbrahim Sever İlkokulu, Atatürk Ortaokulu ve Şehit Er Mustafa Aydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından günün anlam ve önemi ile ilgil şiirler okundu. Atatürk Ortaokulu öğrencileri tarafından hazırlanan ´İstiklal Güneşi´ , ´Kurtuluş Destanı´ ve Halk Oyunları gösterileri sunuldu. Kurtuluş Bayramı nedeniyle düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere ödüller verildi. Belediye Başkanlığınca  Alaca Mustafa Paşa Camisinde şehitlerimiz adına mevlidi şerif okutuldu. Kutlama etkinliklerine, Halk Konseri, Havai Fişek gösterisi ve Kurtuluş Yemeği ile devam edecektir.

İpsala´nın Tarihinde;

I.Murat ın kumandanlarından Evranos Bey tarafından 1356 yılında alınmış olan İpsala İlçesi´nin Osmanlı tarihinde önemli bir yeri vardır. O tarihte çayır olan bugünkü çeltik ekili sahalarda Osmanlı Ordusu´na  AT  yetiştirilirdi. İyi cins kısrak sürüleri, azgın aygırları yanlarında bu otlar üzerinde yaz kış dolaşırdı. Binilecek çağa gelen taylar bu çayırlarda kementlerle tutulur, Edirne´ye götürülür donatılır, eğitime tabi tutulurdu.


Osmanlı Ordusu´na giren İpsala tayları, Türk Akıncıları´nı zafer yollarına taşır dururdu. İpsala yüzyıllarca Osmanlı Süvari Ordusu´na at yetiştirilen bir kaynak olmuştur.

İpsala ilçesi önce Sofulu´ya Balkan Savaşı´ndan sonra da İbriktepe´ye bağlı nahiye idi. İpsala ilçesi 28 Mayıs 1928 tarihinde 1282 sayılı kanun ile kaza olmuş ve  Resmi Gazete´nin 902 sayısında  yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

 

 

 

 

 

 

 

 

Hükümet Konağı. Kat3 İpsala/EDİRNE - 0 284 616 12 45

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.